04/12/2023
Kinderen en jongeren vanaf 10 jaar uit Amsterdamse wijken waar ongelijkheid relatief hoog is, schrijven bij Studio 52nd hun eerste toneelstuk van tien minuten. Een jaar later staan diezelfde kinderen samen met professionele acteurs op het podium, in een stuk dat door een toneelschrijver is neergepend op basis van ideeën van de kinderen. In een theater in hun wijk, waarbij de hele buurt wordt uitgenodigd – inclusief de jeugdzorginstanties. Deze buurtprojecten zijn voor veel kinderen, hun klasgenoten, familie en vrienden de eerste kennismaking met de verbeeldingskracht van toneel, wat een zaadje plant voor later.
“In de stukken besteden we aandacht aan fantasie, positieve verhalen en kracht. Maar ook aan ervaringen met pesterij en klassenongelijkheid. Zo bieden we niet alleen kinderen, maar ook hun naasten een belangrijke ervaring. Onze missie luidt: Waar onbegrip, verharding en verwijdering dreigt, informeren, raken en verbinden wij. We verdiepen ons met de kinderen expliciet in lokaal-maatschappelijke thema’s, waarmee ze ook hun ouders en de stadsdeelambtenaren aan het denken zetten. Neem onderwerpen als veiligheid op straat (Baas van de straat), drill rap (Doe ff chill met je drill), social media (geen geluk, #filterstuk) en geldtekort (Kannie Zonder Money). Kinderen krijgen tussen de projecten door de kans om hun talenten te ontdekken in een doorgroeiprogramma, waarin sommige gekoppeld worden aan een buddy.”
De theaterprojecten laten kinderen ontdekken dat ze uit niets iets kunnen maken. En dat hun gedachten en ideeën de moeite waard zijn om te horen. Het resultaat is vaak confronterend en zo breken ze het gesprek met het publiek open. Een publiek dat bestaat uit leeftijdsgenoten, docenten, jeugdhulpverleners, of beleidsmakers. Zo creëren ze begrip en bewustwording. En dat is het startpunt voor maatschappelijke verandering.